Taki smalec z wiadomego pochodzenia jest zdrowy i nadaje się do włączenia do diety. Składa się głównie z kwasów tłuszczowych nienasyconych - m.in. z jednonienasyconego kwasu oleinowego który to dominuje w oliwie z oliwek. Dodatkowe zalety, to to że jest stabilny, wytrzymuje wysokie temperatury podczas smażenia, a tłuszcz nasycony, który również [...]
Teeija oliwę z oliwek stosuj na zimno - do surówek. Do obróbki termicznej smalec, olej kokosowy, masło klarowane. Jakbyś piekła gęś czy kaczkę, to zlej sobie cały tłuszcz, który się wytopi i używaj potem do pieczenia i smażenia.
[...] spotykane u domach to jest chyba roślinne a one jest tragiczne, jeżeli masło to klarowane do stosowania bez podrzewania lub krótko jak jajecznica, do dluzszego smażenia smalec jak najbarddziej tez i tak do szamania :-D Troche nie na temat ale zapraszam Panowie powiadomki uruchomić w moim dzienniki, będę robila tak żęby cos tam bylo ciekawego [...]
[...] do mielonego. A kaczkę z reguły piekę aż jest dosłownie chrupiąca. Mięsko mięciutkie i nadal sporo tłuszczu pod skórą a wytopione z pół kilo smalcu jak wspomniałem. Zlewam smalec, jem kaczkę na 2-3 razy z reguły sam chyba że żona skusi się na chudy kawałek piersi. Co do piersi kaczych to je przyrządza się inaczej. Na pół surowo oczywiście [...]
[...] w małych ilościach, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Co do tłuszczy to jak wyżej poprzednicy napisali - masło klarowane, olej kokosowy, oliwa z oliwek opcjonalnie smalec. Niemniej jednak unikaj długotrwałego, agresywnego smażenia. Nie zapominaj również o przyprawach (korzennych jak i ziołowych) w trakcie smażenia, zawierają bowiem [...]
[...] pić ale naturalne;-) -olej lniany możesz dodać do diety jeśli masz taką możliwość-jednak stosuje się go jedynie na zimno. Do krótkotrwałego smażenia(~10-15min) możesz użyć oliwy. Do dłuższego smażenia nadadzą się masło klarowane/smalec/olej kokosowy -jeśli sam soki wyciskasz to w porządku Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2013-06-21 22:37:12
[...] dasz sobie raz na jakiś czas do smaku tego masła orzechowego to luz, chodzi o to żebyś nie bazowała na nim jako źródle tłuszczu, no bo nie jest ono dobre ;-) A ser żółty to raczej jaki lubisz. Tylko uważaj na seropodobne podróbki. Ładne miski. Dobrze, że nie smażysz na oliwie. Do dłuższego smażenia idealny jest smalec albo olej kokosowy :-)
[...] diety Tuńczyka jedz nie częściej niż 2-3razy w tygodniu Jajecznicę smażysz krótko także możesz to robić na rzepakowym,oliwie bądź maśle(do dłuższego smażenia masło/smalec) 3.Węgle możesz rozłożyć jak chcesz-może być tak jak masz,a możesz dać jedynie okołotreningowo 4. W jakim celu siemię,w jakiej ilości i jak przyrządzone? Do owsianki [...]
[...] zewnętrznej warstwy białka zapobiega nadmiernemu ubytkowi składników odżywczych w trakcie gotowania. * Ryby smaży się tylko na świeżym, silnie rozgrzanym tłuszczu (smalec, olej sojowy lub słonecznikowy, oliwa). Przepalony tłuszcz należy bezwzględnie wylać, nigdy nie wykorzystywać go powtórnie! * Większe porcje ryby po usmażeniu [...]
tłuszcz = tłuste mięsa, tłuste ryby (dzikie najlepiej, a mięsa ze zwierząt niehodowanych masowo),smalec, łój (idealny do głębokiego smażenia wyparty przez nietrwałe, transgeniczne tłuszcze roślinne na fali "zdrowych tłuszczy") masło (wyparte przez utwardzane tłuszcze roślinne j.w.), śmietana, oliwa z oliwek, oleje z orzechów i same [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Odnośnie smalcu ciekawy art znalazłem.. Teraz się zastanawiam czy nie warto odstawić masła i całkiem przejsc na samalec nawet do smarowania kromek Jakie zalety ma smalec? Po pierwsze – jest łatwo dostępny. Każdy może zrobić go samodzielnie albo kupić w sklepie. Żeby zrobić smalec, wystarczy stopić słoninę lub dowolny tłuszcz zwierzęcy (gęsi, [...]
[...] bo akurat bardzo lubi jego smak. I ok, można dodać coś dla walorów smakowych, by po pewnym czasie się nie zniechęcić wpychaniem na siłę. ► olej kokosowy/oliwa z oliwek/smalec Smalec tylko jeśli musisz, nie masz lepszej alternatywy lub po prostu chcesz coś tańszego :) Sam w sobie nie jest jakoś szczególnie szkodliwy, jednak jest źródłem [...]
Najlepsze do smażenie termicznie to :olej kokosowy/palmowy, smalec/słonina, i do krótkiego smażenia oliwa z wytłoków Zdrowotnie: Pam, oliwa z oliwek, olej kokosowy
[...] i oliwa - zestaw prawdziwego kulturysty teraz staram się spożywać każdy rodzaj tłuszczów,ale bazuje bardziej na oleju lnianym,rybim - jeśli chodzi o 03 orzechach - 03,06,09 nasycony - smalec,tłuste mięso oliwa od czasu do czasu,bardziej do szybkiego smażenia czy dodatek do sałatek Zmieniony przez - solaros w dniu 2013-10-20 18:02:51
[...] sojowe moga powodowac niedobory wapnia i witaminy D, obydwa skladniki sa potrzebne dla zachowania zdrowych kosci. Wapn z rosolów na kosciach i witamina D z owoców morza, smalec i podroby chronia w krajach azjatyckich przed osteoporoza –nie przetwory sojowe. Mit: Nowoczesne przetwory sojowe chronia przed wieloma rodzajami nowotworów. [...]
[...] z marynaty. PYTANIE : Gdzieś na sfd wyczytałam, że smażenie na smalcu jest zdrowsze od smażenia na oleju rzepakowym uniwersalnym. Olej się skończył i pierwszy raz kupiłam smalec. Mąż go pierwszy dzisiaj użył i narzekał, że strasznie śmierdzi. To normalne, czy coś z tą kostką jest nie tak? DZIEŃ BEZTRENINGOWY Z POWODU @ Zmieniony przez - Agnese [...]
[...] :) Co do tluszczu( a przerobiłem ten temat i parę książek) to nie tylko jednonasycone jak ketogenicy mówią. Dieta śródziemnomorska,- ryby, orzech, oliwa. A nie tylko smalec, mięso i bekon. Teraz jestem na w:60 b:30 t:10 I chudnę z tłuszczu jak maszyna. Miesnie puchną bo jest glikogen. Owszem GW i blue leci w tle więc kcal się spala [...]
[...] Decydując się na smażenie wybierajmy tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa z oliwek) w przypadku krótkiej obróbki termicznej lub tłuszcze nasycone (takie jak masło klarowane, smalec czy olej kokosowy). Te ostatnie charakteryzują się najwyższą stabilnością termooksydatywną. Tłuszczy tych można używać bezpiecznie nawet do długotrwałego i głębokiego [...]